top of page

Hoe ontstaan patronen?

Patronen zijn vroeg in ons leven ontstaan in het contact met onze opvoeders en omgeving. Zo hebben gezonde patronen zich ontwikkeld wanneer we ons gezien voelden in onze emotionele behoefte zoals veiligheid, mogen voelen en uiten van alle emoties maar ook bijvoorbeeld spelen en realistische grenzen.

 

Niet werkende patronen zijn ontstaan wanneer onze emotionele behoeften onder druk stonden. Ouders zijn natuurlijk nooit in staat om even goed aan alle emotionele behoeften van hun kind te voldoen. En als kind heb je dan geleerd jezelf aan te passen aan die voor jou als kind ingewikkelde situatie.

Deze aanpassingen of wel verdedigingsmechanismen waren heel helpend op dat moment. Ze zorgden dat je in het gezin paste. Maar later in je leven kun je last krijgen van deze oplossing.  

 

Deze verdedigingsmechanisme noemen we een  ‘niet helpend oud patroon’. Deze opsporen en veranderen zorgen ervoor dat jij een nog betere behandelaar wordt!

Maar je kunt dit wel veranderen! Krachtige Patronen helpt je eerst om te begrijpen en te voelen waar jouw niet helpende patronen door zijn ontstaan. In welke emotionele basisbehoefte heb jij je niet gezien gevoeld? En hoe ben je toen met dit gemis om gegaan? Dit geeft ons inzicht in hoe je nu functioneert.

 

Natuurlijk wil je graag toe naar effectieve manieren van denken, voelen en handelen. Welke cursus je ook kiest, de basis is hetzelfde.

Eerst gaan we samen kijken naar waar je oude, niet werkende patronen ontstaan zijn. We doen verschillende ervaringsgerichte oefeningen waardoor je leert niet alleen na te denken maar juist ook te voelen. We maken je patronen visueel inzichtelijk aan de hand van verschillende type opstellingen. Ook dit vergroot de koppeling tussen verstand en gevoel.

 

 Daarna oefen je meerdere keren om de oude patronen om te zetten in nieuwe Krachtige Patronen en je zult direct merken dat je je meer krachtig en authentiek zult gaan voelen! Omdat we werken in kleine groepen ben je ook nauw betrokken bij het proces van de anderen. Je zult dingen herkennen en ook zien hoe zij daar leren mee om te gaan. Samen haal je het beste in elkaar naar boven.

Aan het eind van elke cursusdag krijg je gerichte opdrachten mee naar huis om op je werk vanuit Krachtige Patronen aan de slag te gaan. Je gaat nu wel die grens stellen, met je leidinggevende bespreken dat je niet meer wilt overwerken of duidelijke afspraken maken over het huiswerk én de cliënt daar aan houden!

 

Tussendoor zijn er boostersessies waar je met je medecursisten kunt bestreken wat je in de praktijk hebt gebracht en dit nog verder te verfijnen. Hierdoor ervaar je meer controle, ben je meer stabiel en voel je je rustig en krachtig in elke sessie!

Hoe gaan we dit veranderen?

bottom of page